Lilium Fastigheter blir huvudägare till en av Sveriges största solcellsparker

Nu står det klart att Lilium Fastigheter blir huvudägare till en av Sveriges största solcellsparker. Parken med sina 18 850 solcellspaneler kommer vara placerad i Birsta, Sundsvall. Hela parken beräknas vara i drift redan under april 2022 men arbetet med marken börjar redan nu.

Den nya solcellsparken kommer generera drygt 10 MW per år och med tanke på att Lilium Fastigheters alla hyresgäster sammanlagt förbrukar totalt 15 MW per år så innebär det att majoriteten av all el kommer att egenproduceras helt fossilfritt.

– Det är med mycket stor glädje vi i Lilium Fastigheter kan presentera en sådan här fantastisk miljösatsning. Detta särskilt som många av våra hyresgäster har en uttalad miljöprofil varav många har krav på sig att vara föregångare i den pågående omställningen till ett hållbart samhälle. Att Lilium Fastigheter som Sundsvalls största fastighetsföretag nu kommer kunna erbjuda alla våra hyresgäster inom Lilium koncernen egen, lokalt i Sundsvall, producerad fossilfri elektricitet motsvarande drygt 2/3 av koncernens sammanlagda elförbrukning innebär att Lilium Fastigheter tar ledning som kanske Sveriges miljövänligaste fastighetsföretag, säger Lilium Fastigheters styrelseordförande Peter Gotthardsson.

– Jag har arbetat med detta miljöprojekt under drygt sju år och länge känt att det har varit svårt att väcka ett tillräckligt stort intresse för en solcellspark som produktionskälla för fossilfri el. I takt med den snabba teknikutvecklingen de senaste tre-fyra åren har dock intresset med tiden ökat. När jag nu därtill har funnit en sådan stabil partner som Lilium Fastigheter och äntligen kan konstatera att projektet kommer bli verklighet kommer det också vara ett stort steg fram för Sundsvall och övriga Norrlandskusten som bas för den mest miljövänliga elproduktion vi i dagsläget känner, säger Gunnar Smedh, initiativtagare till kommande solcellspark.

– Vi välkomnar satsningen på en av Sveriges största solcellsparker. Sundsvall prioriterar grön omställning och vi har som ambition att vara klimatneutrala till 2030. För att lyckas med det behöver vi arbeta tillsammans, det offentliga och privata. Att utveckla grön el är ett viktigt steg i den riktningen. Vi vet också att tillgången till grön el är efterfrågat, det här bidrar till att intresset för Sundsvall kommer öka och skapa förutsättningar för vår tillväxt, säger Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande.

Information:
Lilium Fastigheter kommer vara majoritetsägare av solcellsparken och Gunnar Smed via sitt bolag QMB Invest AB minoritetsägare. Solcellspanelerna har en 30 årig driftgaranti och runt om hela anläggningen sätts stängsel med kameraövervakning. Allt blir 100 procent miljövänligt och kommer utgöra en konkurrenskraftig elproduktion. Elproduktionen från solcellerna ger inga koldioxidutsläpp i drift utan fungerar precis som vind- och vattenkraft. Dessa solpaneler tar emot energi på både fram- och baksidan och eftersom energin kommer från solen så räknas detta som en 100 % förnybar energikälla.

Kontaktpersoner:
Peter Gotthardsson
Fastighetsaktiebolaget Lilium
070-338 50 95
Peter.gotthardsson@liliumab.se
www.liliumab.se

Senaste nyheterna

20 januari 2014
Nyrenoverade lokaler för Skatteverket skatteupplysningen i Linköping

Lilium Linköping har precis avslutat ett projekt om renovering av ca 800 m2 åt Skatteverket på S:t Larsgatan 11 i Linköping. Vi är väldigt...

Läs mer...

13 oktober 2013
Perium Fastigheter förvärvar 27 bilprovningsfastigheter

Perium Fastigheter har förvärvat 27 bilprovningsfastigheter belägna i södra Norrland och mellan Sverige framförallt i Västernorrlands,...

Läs mer...

02 april 2012
Lilium och Peritas Invest förvärvar 39 handelsfastigheter i det gemensamma bolaget Perium

Pressmeddelande 2012-04-02 Lilium Fastigheter och Peritas Invest förvärvar fastigheter av Hemfosa för ca 300 miljoner kronor ...

Läs mer...